Helaas, ik ben redelijk gelukkig!

Waarom is een kleine, persoonlijke, openhartige  gedachte of constatering boeiend om te lezen voor een ander? Omdat het raakt. Herkenbaar is. Bewondering oproept? Je zou daar als schrijver niet mee bezig moeten zijn, want als het vanzelf gaat is het goed. Authentiek.

Maar juist dat vanzelf gaan is zo moeilijk, want dat irritante stemmetje dat zegt: “Kan dat wel? Mag dat wel? Klopt dat wel? zit mij met grote regelmaat in de weg.

Op het ogenblik leest ik de [autobiografische] roman Vader van Karl Ove Knausgård. Hij kan het. Vrij en openhartig schrijven over zijn vaderschap en de relatie met zijn vader. De emotie van woede, ontroering, verveling schuwt hij niet. Hoe doet hij dat? Door heel dicht bij zichzelf te blijven.

Jeroen Brouwers doet het in Bezonken Rood. Als jochie zat hij met zijn moeder in een jappenkamp. Het kan niet anders dat hij met een mega kampsyndroom volwassen moet worden. De relatie met zijn moeder is dermate verstoord dat hij niet naar haar cremartie kan en haar ook niet dood in haar kist wil zien. Dat roept te veel herinneringen op .

Sylvia Plath doet het. In The bell Jar beschrijft ze haar depressies en zelfmoordpogingen.

Jeroen Brouwers schrijft ergens in zijn boek iets in de strekking van: “Gelukkig ben ik ongelukkig, anders zou ik niks te schrijven hebben.” Tja, dat is wel een voorwaarde, natuurlijk.

Helaas ben ik redelijk gelukkig, dus moet ik het op een andere manier aanpakken. Schrijven over de kleine geneugten des levens. Of het raakt of boeit is dan de vraag.

Advertenties

Over Marjet

Author of fiction, cook, warden of B&B in Andalusia, mother of dogs,
Dit bericht werd geplaatst in Diversen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s