Het jaar weer om

Het jaar weer om, nu ja nog een week of twee te gaan.

Het regent en dat is een welkome uitzondering in ons Andalusische leven… Ik heb wat geklaagd over de klimaatsverandering de afgelopen drie jaar. En mijn angst uitgesproken  over een steeds droger wordende vallei, de zichtbaar stervende amandelbomen, ‘prachtige’ goudgele akkers waartussen ieder sprietje groen een verdwaalde verschijning leek. In sombere buien dacht ik dat het einde der tijden was aangebroken, mijn hoop stond op de tocht. De grote waterbassins die de afgelopen jaren overal verschenen, stonden leeg, leger leegst. Hoewel dat enorme lichaam, dat bergmassief Sierra Nevada, achter ons enkele miljoenen tonnen aan water moet bevatten, druppelden de bronnen, als kranen waarvan het leertje vervangen moest worden.

Maar half november hadden we een paar buien, die de naam bui verdienden. Op dit moment regent het ook, er ligt zelfs veel sneeuw op de toppen van de Sierra Nevada, en de skipistes zijn open. Het lijkt erop, dat we voor een jaar gered zijn. In allerlei plaatsen in Andalusië staan de straten blank, zien we op het nieuws. Gods water stroomt langs de bergwand naar beneden en vloeit over de wegen, stenen en gruis met zich meenemend. Erosie is een zeer zichtbaar verschijnsel, behalve klimaatverandering ook iets om lichtelijk bezorgd over te wezen.

Er zijn nog wel meer dingen waar we ons zorgen over maken. Aan het einde van het jaar worden we ermee om de oren geslagen en gedwongen om stil te staan bij het wel en wee in onze wereld.

Advertenties

Over Marjet

Author of fiction, cook, warden of B&B in Andalusia, mother of dogs,
Dit bericht werd geplaatst in overpeinzingen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s