Geen Semana Santa met Pasen

Over 100 jaar zeggen we nog tegen elkaar: 2020 was me toch een jaar…

Pasen zonder heilige week met zijn bijzondere processies is geen Pasen. In Spanje en vooral in Andalusië wordt de heilige week jaarlijks met veel pracht en praal gevierd. Deze week rond witte donderdag, en de kruisiging van Jezus op goede vrijdag en de wederopstanding op Paaszondag is voor Katholiek Spanje de belangrijkste week van het jaar, misschien wel belangrijker dan de geboorte van Christus op 24 december. Kerstmis is een inhuizig feest. In de Semana Santa gaan we met zijn allen de straat op en dat mag nu even niet. De laatste keer dat deze viering werd overgeslagen was in 1936, toen de burgeroorlog uitbrak.

Lock-down

Wat doet men in een Paasweek tijdens lock-down? Niet veel anders dan de voorgaande dagen, vrees ik: zelf paasbrood bakken, met de kinderen eieren kleuren en vooral binnen blijven. Quedate.en.Casa! is hier de leus, als tenminste je leven je lief is en dat van anderen. Dat vooral.

Het helpt dat het momenteel kil en nat is, net als vorig jaar trouwens… Heerlijk wandelweer, maar we mogen er niet op uit. Je krijgt een fikse boete als je zonder urgente reden op straat wordt gesignaleerd. De regen is trouwens zeer welkom. De natuur is droog en onder een bewolkte hemel met soms een streep fel zonlicht zien we de weerschijn van ontluikend groen op de bergkammen in de verte en sneeuw op de toppen boven 1800 meter.

img_0373_26632515304_o

Dankzij de lage temperatuur lijkt de tuin van Viña y Rosales ook in lock-down te zijn. De rozen staan in knop, de irissen beginnen voorzichtig hun paarse bloemslippen uit te vouwen. Alleen de goudsbloemen gedijen. Na een paar dagen zon barst de natuur weer uit zijn voegen. Nu nog even bescheiden voorjaarslover, luisterrijk bijgezet door de nachtegalen die al van zich laten horen met hun baltszang. De zwaluwen rommelen met hun nest in onze molino. En de eerste bijeneters vliegen al weer over. Er is hoop.

Deze diashow vereist JavaScript.

Onthaasten

Dankzij covid-19 hebben we even pauze van de overspannen wereld. We wilden te veel en alsmaar meer, dat moest wel een keer worden afgestraft. Nu zitten we met zijn allen thuis bewust te onthaasten. Een oudje, deze term, en nu ik hem zo opschrijf en even nazoek, weet ik weer dat minister Margreeth de Boer van Vrom hem in 1997 lanceerde.
Hebben we dat de afgelopen 23 jaar wel eens gedaan? Echt onthaast? Slow Life omarmt?
Nauwelijks. Nu pas beginnen we te begrijpen wat onthaasten betekent. Niets doen, verplicht vervelen en uit niets iets verzinnen om mee bezig te zijn.

Het mag! Eindelijk, en volgens mij vinden heel veel mensen dat stiekem best fijn!

maire-view_23698617846_o

Over Marjet

Author of fiction, cook, warden of B&B in Andalusia, mother of dogs,
Dit bericht werd geplaatst in overpeinzingen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s