Het creatieve proces

Schrijven! Ik krijg er steeds meer een haat-liefde verhouding mee. Liefde omdat het een goede uitlaatklap is om je gedachten gestalte te geven en haat omdat het een eenzaam gebeuren is. Wil je gelezen worden dan moet je jezelf promoten, wat nooit het leukste werk is. “Kijk mij eens geweldig zijn.” Men wordt op de sociale media ook doodgegooid met ieders creatieve uitspattingen, dus denk ik al gauw: la-maar-gaan.

Tegelijk moet je niet te streng voor jezelf zijn want die kritische stem die op je schouder aan het joelen is, is dodelijk voor de creativiteit.

Boekjes maken

Sinds een paar jaar geef ik die stem een andere uitlaatklep en maak ik boekjes, collages en nog veel meer. Met een drukpers print ik met reliëfcollages structuren, met oud roest maak ik gekke vlekken in stof, ik borduur met wilde steken en creëer pagina’s die ik samenbind in een boekje, al dan niet met teksten van mezelf of anderen. Het is allemaal geëxperimenteer, toch wil ik wel wat laten zien. Hieronder doe ik een greep uit werk van het afgelopen jaar.

Beatle book

Wel eens naar de liedjes van The Beatles geluisterd? Er zijn juweeltjes va songteksten bij, een paar teksten verwerkte ik op (mislukte) prints die ik in een boekje stopte.

Boekjes van monoprints op stof en papier

Dit is een bladzijde uit een boekje met de titel The P of power… Kleuren: zwart, rood en wit.

Collages met lapjes en wild borduren

Zomaar ergens beginnen, je laten leiden door kleur en textuur, vastzetten met spelden en dan met naald en draad. Slow stitch, is een rustgevende bezigheid.

Oud roest op een lapje katoen

Tijdens het wandelen met de honden pik ik afval op, oud roest, plastic, nylon touw, en thuis krijgt alles een nieuw leven. Roest wordt kleur op een lap; plastic wordt gesmolten (wel met een mondkapje voor, maar dat zijn we tegenwoordig gewend) en krijgt een gekke vorm, samen met het nylon touw in vele kleuren.

collage met oranje touw, foto’s en machine borduren

Herinnering

Soms mag het ook iets voorstellen, dit is een beeld uit mijn jeugd. Vroeger na het eten even naar de Korte wiek: reeën kijken.

Inspiratie

Ik laat me graag leiden door kunst van anderen. Dit is een collage naar aanleiding van een schilderij van Paul Klee.

Collage

Een landschap van gescheurde gel prints.

En er is meer te zien op M.Arty en Youtube kanaal

Over Marjet

Author of fiction, cook, warden of B&B in Andalusia, mother of dogs,
Dit bericht werd geplaatst in M.Arty. Bookmark de permalink .

6 reacties op Het creatieve proces

 1. marleen botman zegt:

  Leuk Marjet, lekker kleurig ik moet ook denken natuurlijk aan de kunst van je moeder. Je geeft er n leuke eigen twist aan. Vooral de laatste
  3 vind ik t mooist, met de 2 reetjes als favoriet.
  By the way tiets zag een zwarte ree vlakbij haar huis. Liefs hoop dat t goed gaat met je, Marleen Botman

  • Marjet zegt:

   ha lieve Marleen, leuk dat je reageert, ongelooflijk ja dat ik zo nauwgezet in mijn moeders voetsporen ben getreden. Dat is toeval hoor. een zwart ree, lijkt me heel bijzonder… Hoop je weer eens irl te zien. Liefs ook Marjet

 2. Carl Soens zegt:

  Knappe creaties Marjet !

 3. Willemien zegt:

  Dag Market. Zo juist genoten van je mooie werk. En gelijk je filmpjes op YouTube bekeken. Je bent een alleskunner en doener. Ik blijf je graag volgen. Grtjs willemien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s